Levensverwachting van uilen

De levensverwachting van uilen is heel erg laag, ze worden gemiddeld niet ouder dan 3 jaar in het wild, in gevangenschap kunnen ze wel veel ouder worden. Doordat er steeds meer kleine boeren bedrijven verdwijnen waar veel prooien te vinden zijn, krijgen de uilen het steeds zwaarder. Wel is de uil een beschermde diersoort wat betekend dat er niet opgejaagd mag worden en de eieren en jongen niet gestoord mogen worden.

Uilen eten hun prooi ook helemaal op met huid en haar. Maar sommige onderdelen van hun prooi zijn niet goed verteerbaar, zoals botten en het hoofd. Deze worden uitgebraakt, deze ballen worden braakballen genoemd. door ze uit elkaar te halen kan je precies weten wat een uil heeft gegeten.

De eieren van een uil zijn rond van vorm, ze worden een voor een uitgebroed. Als ze worden geboren zijn ze bedekt met een laag donsveren. De overlevingskans van de uilskuikens zo als ze de jong genoemd worden heeft te maken met het voorradige voedsel van de ouders. De uilskuiken die het meeste om eten roept krijgt dat ook, wat weleens kan betekenen dat sommige uilskuikens verhongeren.

Advertorial

Proefteksten